Vad är bra att tänka på innan ditt barn börjar på förskolan

Vad är bra att tänka på innan ditt barn börjar på förskolan

Om det är ditt första barn som skall börja på förskolan så kanske det finns en del tankar och funderingar som du har och även saker som kanske oroar dig. Vi har här samlat lite tips på saker som kan vara bra att tänka på inför att ditt barn skall skolas in på förskola.


  • Planera i förväg: Se till att du har tid att planera och förbereda barnets övergång till förskolan. Det kan vara bra att göra en lista med saker att göra och ta reda på innan barnets första dag.

  • Besök förskolan: Ta chansen att besöka förskolan i förväg tillsammans med ditt barn. Det kan hjälpa barnet att bekanta sig med den nya miljön och personalen. Du kan även få möjlighet att ställa frågor och få information om förskolans rutiner och regler.

  • Anpassa tidigare rutiner: Om möjligt, försök att gradvis anpassa barnets rutiner i linje med förskolans tidsschema. Det kan hjälpa barnet att vänja sig vid de nya rutinerna och göra övergången smidigare.

  • Bygg upp förtroende: Prata med ditt barn om förskolan på ett positivt och uppmuntrande sätt. Berätta om de roliga aktiviteter som väntar och förklara att förskolan är en plats där barn kan leka och lära sig nya saker.

  • Skapa en trygg övergång: Försök att skapa en trygg övergång genom att introducera barnet för förskolans personal och ge dem möjlighet att lära känna ditt barn. Det kan vara bra att diskutera eventuella specifika behov eller rutiner som ditt barn har, så att personalen kan ge bästa möjliga stöd.

  • Förberedning inför separation: För många barn kan det vara svårt att separera från föräldrarna i början. Öva på korta separationer innan förskolestarten genom att lämna barnet hos släktingar, vänner eller barnvakter för att vänja sig vid att vara ifrån dig under korta perioder.

  • Kommunikation med förskolans personal: Håll en öppen kommunikation med förskolans personal. Berätta om ditt barns intressen, behov och eventuella oro eller bekymmer. Detta kan hjälpa personalen att ge ditt barn en trygg och positiv upplevelse på förskolan.


Genom att tänka på dessa punkter kan du hjälpa till att göra övergången till förskolan smidigare för ditt barn och skapa en trygg och positiv förskoleupplevelse. Och lycka till med inskolningen!