Montessoriförskolan Vega i Linné har fått sitt tillstånd indraget

Montessoriförskolan Vega i Linné har fått sitt tillstånd indraget

UPPDATERING juli 2023: Kommunen gjorde fel när förskolan Vegas tillstånd drogs in.
Förvaltningsrätten ger skolan rätt att fortsätta.


Montessoriförskolan Vega i Linné har fått sitt tillstånd indraget från och med den 1 oktober. Det fick föräldrarna till barnen veta i tisdags genom ett mejl från förskolan.

– Man kände förtvivlan, hur gör vi nu för barnens trygghet? Det är så många frågor man får som förälder, säger Behrooz Razaznejad, vars son går på förskolan.

I beslutsunderlaget finns det elva föreläggande och två anmälningar som förvaltningen menar inte blivit åtgärdade av förskolan, trots att de uppmärksammades på det i november förra året. Det handlar bland annat om brist på dokumentation, en stor personalomsättning och bristande samarbete med hemmen.

Under fredagsförmiddagen, den 2:e september, hade fem av föräldrarna till barnen samlats utanför förvaltningens kontor i Gamlestaden för att försöka få till ett möte. De håller inte med om att förskolan inte skulle vara en bra plats för deras barn.

– Vi står inte bakom processen. Våra åsikter kring hur vi är nöjda har inte tagits med och ingen har frågat oss. Beslutet har tagits utan vår delaktighet, säger Behrooz Razaznejad.

– Det känns helt absurt och jag är helt chockad över att något sånt här kan hända. Det här är barn. Mitt barn har vart där i flera år och hon älskar att gå dit. Sen splittras allt bara, säger Perva Javid Larsson, som har en dotter på förskolan.

Föräldrarna har nu blivit erbjudna ett antal alternativa kommunala skolor till sina barn i närområdet. Vissa av föräldrarna måste ta ett beslut senast under söndagen, annars hamnar de i den kommunala kön och kan behöva vänta i upp till fyra månader på en plats.

– De sätter oss i en situation där man tvingas tacka ja, för annars förlorar man en plats, men ingen vet hur vår privatekonomi ser ut, man kanske inte har möjlighet att vara föräldraledig, man kanske inte har föräldradagar kvar. Man ser inte till barnperspektivet, säger mamman Veronica Bornestav.