Vattenskadad förskola öppnar igen

I november förra året drabbades Lindebovägens förskola i Billdal av en allvarlig vattenskada. 80 barn och pedagoger fick akut evakueras till andra lokaler och en omfattanden renovering inleddes. Tio månader senare är arbetet klart och den 12 september öppnar förskolan igen.

Familjecentralen på Opaltorget ordnar öppet hus

Mitt under pandemin fick Tynnered en ny familjecentral som samlar barnhälsovård, föräldrastöd och öppen förskola under ett och samma tak. Nu invigs den officiellt med Öppet hus den 29 september.

Hembesök ska öka kunskapen om förskolan

Inom satsningen Bokstart gör biblioteksanställda hembesök för att inspirera föräldrar att tidigt stimulera barns språkutveckling. Nytt för i höst är att personal från öppna förskolan följer med till familjer i Biskopsgården och informerar om förskolan. 

Göteborg värd för nationellt skolmöte

Det är frågan och temat för ett nationellt möte som mottagningsenheten på grundskoleförvaltningen är värd för 29-30 september. För att ta emot och undervisa nyanlända och flerspråkiga barn i förskola och skola på ett bra sätt möts ansvariga chefer i Göteborg.

Så jobbar Mikaela och kollegorna klimatsmart på förskolan

Mikaela Löfqvist och hennes kollegor har skapat hållbara arbetssätt för att minska klimatpåverkan. Nu finns tips och verktyg samlade i en guide för alla som jobbar i förskolan.

Johan Olofson ny direktör för förskoleförvaltningen

Johan Olofson blir ny förvaltningsdirektör på förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad. Det beslutade förskolenämnden på onsdagen.

Generationsmöten skapar glädje och insikter hos unga och gamla

Varannan vecka gör de äldsta barnen på förskolan Sockenvägen 26 ett besök på vård- och omsorgsboendet som ligger precis bredvid. Under besöken varvas aktiviteter med rörelse och sång med skapande. Generationsmötet bidrar till värdefulla samtal för både barn och äldre.

Motion och samtal ger energi på förskola på Hisingen

När pedagogerna gör något pulshöjande i tio minuter på rasten, får de tio minuter extra för att förlänga aktiviteten. På förskolan Korsklevegatan 1 är friskvård ett ämne som engagerar starkt. Barnskötarna Sissi Johansson och Ulle Wageborn brinner för hälsa och friskvård och har fått möjlighet att utveckla förskolans friskvårdsarbete tillsammans med rektor Elisabeth Lyche.

Förskolebarn deltar i utställning under Hälsans år

I årets firande av Göteborgs 400-årsjubileum är det fokus på hälsa med bland annat utställningar runt om i staden. Nu finns den tredje och sista utställningen ”Att bli synlig” utanför Stora teatern. Fyra barn från förskolan Mölndalsvägen 29 fick möjligheten att delta med porträtt som barnen målat i ett konstprojekt på förskolan.

Förskolor i Biskopsgården växlar upp arbetet med barnens språkutveckling

I förskolor i områden med låg andel barn med svenska som förstaspråk blir förskolans språkstärkande uppdrag extra viktigt. Med stöd av barnhälsan och forskningsbaserade arbetssätt vill förskolerektorer i Södra Biskopsgården nu förbättra det språkutvecklande arbetet i förskolan.

Många små Lucior och tomtar på Göteborgs Stads förskolor idag

Idag tisdag 13 december firar många förskolor Lucia. På förskolan Rudedammsgatan 6B hålls Luciasamling på morgonen med de yngre barnen utan föräldrar och anhöriga. Luciasamlingen filmas på eftermiddagen får föräldrarna komma på fika och filmvisning.

Medvetna lekmetoder ger tryggare barn på förskolan

På förskolorna Levgrensvägen 3 och Kullegatan 4 tar medveten fantasilek stor plats. Resultatet är ett ökat socialt samspel bland barnen och en starkare relation mellan barn och pedagoger. "Barnen vågar mer och välkomnar andra in i sin lek", säger specialpedagog Pia Kraus.

Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola

Med start 15 januari kan du som vårdnadshavare önska på vilken skola du helst vill att ditt barn ska gå till hösten. Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.

Generationsmöte med sång, skratt, sjalar och fallskärm

Snön har lagt sig som ett vitt täcke på gården mellan Sockens Vård- och omsorgsboende och Sockens förskola. Snart kommer små barnstövlar att göra spår. Hyresgäster på Sockens Vård- och omsorgsboende börjar samlas inför förmiddagens besök av sina unga vänner.

Förskolebarn ställer ut sina bilder på Kulturhuset Vingen i Torslanda

I januari har barnen från förskolan Lillebyvägen 9 visat upp egenhändigt tagna bilder på Kulturhuset Vingen i Torslanda.

Göteborgs Stad satsar på matematik för elever i förskoleklass

Nyfikenhet, lek och elevernas egna tankar är viktiga när eleverna i förskoleklass ska lära sig räkna. För att ge alla elever goda förutsättningar för att lära sig matematik satsar Göteborgs Stad på att stärka lärarna i undervisningen. På en utbildningsdag i förra veckan gjorde 250 lärare en djupdykning tillsammans med forskare för att förstå och använda tal och räknande i elevernas lärande.

Läsmetoden för lågstadieelever gör succé i förskolan 

Nya inlärningsmetoder, språklig bredd och kompetensutveckling bra för både barn och personal. Reading to Learn är en textbaserad pedagogik som utvecklades i Australien för andraspråkselever på lågstadiet i utsatta områden. Nu gör den succé hos förskolebarnen i Eriksbo.  

Dags att söka påsklovsjobb

Under fyra dagar under vecka 15 får unga i Göteborgs Stad möjlighet att påsklovsjobba inom exempelvis förskola, städ eller kök. Ungefär 200 kommunala påsklovsjobb kommer att lottas ut och ansökan är öppen mellan 1 och 15 mars.

Förskolepersonal får utbildning för att kunna stötta barns språkutveckling

Under våren erbjuds personal i Göteborgs Stads förskolor utbildning och utvecklingsmöjligheter för att kunna stötta barnens språkutveckling. Arbetet utgår från förskoleförvaltningens språkstrategi och till hjälp finns bland verksamhetsutvecklare som arbetar med språkinsatser och stöttar personalen på förskolorna.

Skolplaceringarna klara för förskoleklass och grundskola

Grundskoleförvaltningen är klara med skolplaceringarna i förskoleklass och grundskola inför hösten 2023. Cirka klockan 14 idag skickar förvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna. Besluten för anpassad grundskola skickas ut om ett par veckor.

Ny lag ska få fler föräldrar att skriva in barnen i förskolan

I Göteborg finns det cirka 1000 barn i åldern 3–5 år som inte går i förskola. Med start den 1 juli ska alla kommuner upplysa om förskolan, de ska också erbjuda förskoleplats till barn vars familjer är nya i Sverige. För att fler vårdnadshavare ska känna sig trygga med att skriva in sina barn i förskolan arbetar personal i förskola och öppen förskola med att skapa relationer med familjerna.

Nu kan du gå en virtuell rundtur i fossilfria förskolan i Backa

Nu finns den virtuella guidade rundturen i förskolan Backa kyrkogata 11, en del av innovationsprogrammet Hoppet, på svenska. Det innovativa, prisbelönade byggprojektet som byggts så fossilfritt som möjligt har väckt intresse för sina bygglösningar även utanför Sveriges gränser.

Hembesök ska få familjer att läsa för sina bebisar och söka plats i förskola

När Anna Åsberg och Annicka Eliasson från öppen förskola knackar på hos nyblivna föräldrar i Biskopsgården tas de emot med värme. Inom projektet Bokstart gör de hembesök tillsammans med bibliotekspersonal för att öka kunskapen om förskola och stimulera barnens språk och läsutveckling.

Stor lycka hos förskolebarn när brandbilar kommer på besök

För tredje året i rad arrangerar förskoleförvaltningen tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg en tävling för förskolebarn med syfte att på ett kreativt och roligt sätt öka kunskapen om brandskydd. Igår var det dags för prisutdelning för årets vinnare.

Samspelet är kärnan i språkutvecklingen

Hur kan man främja små barns språkutveckling? Inom förskolan i Göteborg finns logopeder som ger stöd och råd i frågor kring barns språk. En metod som både föräldrar och personal i förskolan kan använda är en så kallad ”responsiv kommunikationsstil”.

​​Möt förskolan på West Pride 5–11 juni

Kulturfestivalen West Prides har visionen om en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering. I förskolan arbetar vi med de här frågorna året om. Medverkan i West Pride ger förskoleförvaltningen möjlighet att synliggöra förskolans arbete med normer och värden och förskolans ansvar att vara en trygg, rolig och lärorik plats för alla barn.

När det är dags att ta nästa steg i skolsystemet

Varje del i skolsystemet ska förbereda barn och elever för nästa steg i utbildningen. Därför har skolförvaltningarna i Göteborgs Stad en plan för varje övergång. Från förskola till förskoleklass, från grundskola till gymnasium och från anpassad grundskola till anpassat gymnasium.

Göteborgs Stad medverkar på Bokmässan

Förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och kulturförvaltningen i Göteborg Stad är på plats på årets Bokmässa i september. Läsfrämjande åtgärder och AI i klassrummet är några ämnen som lyfts.